top of page
Sakura

Китай ще разследва BLACKPINK за застрашаване на бебе панда

Актуализирано: 8.11.2020 г.


Клип от най-новото шоу на BLACKPINK, на който момичетата прегръщат сладки бебета панди, привлече 2.5 милиона зрители, откакто беше пуснат вчера. Този клип обаче е тренд в Китай по друга причина.

Според китайските потребители и властите, членовете на BLACKPINK са застрашили бебето панда и нарушават стриктните регулации и това принудило администрацията на Държавното горско стопанство в Китай да се предприеме нещо.

Във видеото и четирите отиват в зоопарка Everland, за да прекарат време с пандите.

Освен че направиха храна за майката панда, те имаха възможност да гушнат панда на 3 месеца, която се казва Fubao.

Докато много останаха очаровани от видеото, то срещна критика в социалните мрежи в Китай заради застрашаване на пандата.

Въпреки че бебето е родено в Южна Корея тази година, то не принадлежи на корейския зоопарк. Всъщност китайското правителство притежава почти всяка голяма панда в света, а зоопарковете по света просто ги наемат. Цената за наемане на панда достига до 1 милион долара на година за 10-годишни дипломатични договори и чуждестранните зоопаркове трябва да плащат допълнителна такса от 400 000 долара за всяко бебе панда, родено под тяхната грижа.

След като пандите в Panda World на Everland принадлежат на Китай, се очаква от зоопарка да следват стриктно регулациите, за да ги защитят от всякакви болести. Едно от тези правила е, че външни хора не трябва да пипат пандите и не трябва да имат какъвто и да е близък контакт с тях. Според Държавното горско стопанство позволяването на непрофесионалисти да ги докосват, увеличава риска от заразяването на пандите със зоонозна инфекция.

Fubao с майка си


Освен това правилата изискват хората с домашни любимци да не се доближават до пандите, за да предотвратят разпространяването на заразата. През 2015 г. няколко панди умряха от кучешка чума - вирус, открит в домашни кучета. Тъй като в момента гигантските панди се считат за застрашени, китайското правителство счита, че тяхното здраве е от най-голямо значение.

Фактът, че членовете на BLACKPINK не са професионалисти, не е единственото нещо, което притесни китайските нетизени. Известно е, че повечето от членовете имат няколко кучета и котки в домовете си.

Новината за станалото събра 25 милиона гледания в Weibo, 800 000 лайка и 10 000 коментара само за около 15 часа, в повечето от които се иска отговорност от групата, но и от YG Entertainment и служителите на Everland.

Въпросът скоро ескалира, тъй като според новинарските статии Центърът за опазване и изследване на гигантски панда в Китай е в процес на разследване на инцидента. Към момента потенциалното наказание за Everland, YG Entertainment и BLACKPINK е неизвестно, но китайското правителство в миналото е изтегляло панди от задгранични зоопаркове.


Съобщава се, че китайският фенсайт на групата BLACKPINK Bar се е свързал с компанията с молба да премахнат епизода, преди да се излъчи целият в YouTube.


Източник: Koreaboo


Обновление: YG Entertainment пуснаха изявление по повод възникналите притеснения:

Беше решено, че последният епизод на “24/365 with BLACKPINK”, който трябваше да бъде публикуван на 7 ноември, ще бъде отложен.
Изживяването на BLACKPINK с пандите в Everland се случи в присъствието на ветеринари и професионалисти, както и при стриктна превенция на заболявания и спазване на санитарните препоръки.
Когато BLACKPINK се срещна с бебето панда, всички членове носеха медицински ръкавици, маски и защитно облекло, а ръцете и обувките им се дезинфекцираха всеки път, когато сцената се сменяше.
Независимо от това, за да спазим препоръката на експерти по опазване на пандата, които заявиха, че „непрофесионалистите, които влизат в контакт с бебе панда, могат да причинят недоразумения от различно измерение“ и да спазим конвенцията за международно сътрудничество, решихме да отложим премиерата на видеото.
Благодарим на всички, които изразиха своята загриженост и молим за вашата непроменена любов и интерес към BLACKPINK и пандата.


Comments


bottom of page