top of page

“За да направя околните щастливи, трябва първо аз да бъда”: житейски уроци от "Psycho But It's Okay"


“ It’s Okay to not be Okay” е една от малкото драми, която повдига темата за психичното здраве. Може да се каже,че на пръв поглед прилича на поредната романтика, но е повече от това. Драмата, с участието на Seo Ye-ji (Ko Mun-yeong) и Kim Soo-hyun (Moon Gang-tae),е дала яснота по много въпроси, които ни вълнуват ежедневно. Ето някои житейски уроци, които научихме от тази прекрасна драма.


(Статията съдържа спойлери!)


1. Не взимайте импулсивни решения!

Mun-yeong изпитва трудности при контролирането на емоциите си и действа импулсивно. В един епизод Gang- tae я учи на "Пеперудената прегръдка" и да брои до три, за да се успокои и да избегне вземането на прибързани решения. Това се оказва ефективно в по-късните епизоди. Както разбираме, прибързаността на Mun-yeong в по-ранните епизоди е причинила спада в парите, репутацията на компанията и нейната репутация. Макар да е лесно да позволим на емоциите да замъглят преценката ни, предизвикателството в живота (и в успеха) е да можеш да контролираш себе си.

2. Балансът е ключов

Mun-yeong не се спира, когато иска да каже или направи нещо, докато Gang- tae потиска чувствата си. Като противоположности, те се научават как да балансират взимно емоциите си. Това, което научихме от тях, е :

1. Това да не се сдържаме да казваме някои неща, може да нарани другите, включително и нас самите.

2. Потискането на чувствата не е здравословно. Преди да направим забележка, трябва да се успокоим и да се запитаме дали ще съжаляваме за думите си по-късно. А ако имаме проблеми да се изразяваме, трябва да намерим някой, на когото да се доверим и който да ни помогне да се справим с чувствата си, без да ни съди.

3. Не съдете книгата по корицата

Лесно е да съдиш хората за няколко секунди. Въпреки това, всеки човек е повече от това, което можем да видим. “It’s Okay to not be Okay” ни учи да внимаваме и че всеки се справя със собствените си рани. Често има причина за привидно ирационално поведение. Това, което мислим за болка, която отминава с времето, може все още да е болезнено за друг.

4. Бъди силен и победи своята травма!

Да се изправим пред травмата си може да е обезсърчително. Само попитайте Mun-yeong, Gang-tae и Sang-tae…

Въпреки това, човек може да започне да се чувства по-добре само след справяне с миналата травма. Първоначално ще бъде болезнено, но след това ще се почувстваме по-свободни. Ако имаме нужда от помощ, не трябва да се страхуваме да потърсим професионална помощ.

5. Спомняйте си хубавите неща

Определено е по-лесно да запомним негативни спомени в сравнение с положителните. Също така често си спомняме по-често лошите черти на хората, отколкото добрите. Но не позволявайте негативността да се настани трайно в спомените ви. Не забравяйте, че спомените ни могат да бъдат неточни. Например, в предишните епизоди Gang-tae само си спомня, че майка му го е пренебрегвала, но се оказва, че майка му го обича. Трябва да съхраняваме добрите спомени, защото ако не ние, то кой ще го направи?

5. По-добре е да обичаш, отколкото да се бориш с някого Известният съвет на Sang-tae към по-малкия му брат е толкова верен. Не е нужно да се разхождаш, целувайки всички, но основно Sang-tae има предвид, че е по-добре да обичаш, отколкото да продължаваш да не отстъпваш. Не позволявайте конфликтите и споровете да се пречкат на любовта. Обстоятелства извън вашия контрол могат да повлияят на щастието ви, но не позволявайте на никой човек или събитие да отнеме щастието ви. Mun-yeong и Gang-tae не са били в състояние да бъдат искрено щастливи за много дълго време поради травматични събития. Въпреки това, те избират да вземат различни решения, които да ги накарат да станат по-щастливи.








Comments


bottom of page