top of page
albenacacheva

Уебтунът "Navillera" е номиниран за известната награда Eisner


Корейският уебтун "Navillera: Like a Butterfly", който разказва трогателната история на 70-годишен пенсионер, който преследва мечтата си да стане балетист, беше номиниран за тазгодишните престижни награди на комикс индустрията "Will Eisner".


Създадените през 1988 г. награди "Eisner" се наричат още "Оскарите" на комикс индустрията и се връчват на ежегодния международен фестивал Comic-Con в Сан Диего през юли.


Наречена в чест на прочутия американски карикатурист Will Eisner (1917-2005 г.), който прави революция в жанра на комиксите през XX в., наградата има за цел да привлече вниманието и да отбележи най-добрите издания и създатели на комикси и графични романи.


"Navillera", написан от Hun и илюстриран от Jimmy, претендира за наградата в категорията "Най-добър уебкомикс". Сред петте номинирани в категорията това е единствената творба, създадена от корейски автори.


Останалите четири състезаващи се заглавия са: "Batman: Wayne Family Adventures", "Isle of Elsi", "Lore Olympus" и "Unmasked".


"Navillera" разказва за 70-годишния Shim Duk-chul, пенсиониран пощенски служител, който след смъртта на стар приятел - за изненада на семейството му - решава да преследва страстта си към балета. Сърцераздирателното му пътешествие, към което се присъединява 23-годишният балетен вундеркинд Lee Chae-rok, на когото е възложено да обучава Shim, показва красотата на това да преследваш мечтата на живота си дори пред препятствия, големи като собствената смъртност.


По данни на Kakao Entertainment до този месец уебтунът е събрал над 96 милиона гледания само в Корея. Той е преведен и пуснат и в други региони, включително Северна Америка, Япония, Китай, Тайланд и Индонезия.


На гребена на вълната от популярност историята е адаптирана в мюзикъл през 2019 г. и в сериал миналата година с участието на Park In-hwan и Song Kang като главни актьори.

"Чувствам се абсолютно сюрреалистично да бъда номиниран за наградите "Eisner", сподели в изявление Hun, съавтор на поредицата.
"Тъй като "Navillera" засяга универсални теми за семейството, мечтите и живота, се надявах, че ако е направена добре, може да бъде харесана навсякъде по света. Изглежда, че мечтата ми се е сбъднала."

Тазгодишните победители ще бъдат обявени на тържествена церемония по награждаването на 22 юли по време на Comic-Con в Сан Диего.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page