top of page

Дължи ли се бедствието с дийпфейка на обучението на децата как да ползват технологии, без да се учат на етика?

С нарастването на сексуални престъпления, свързани с дийпфейк, сред учениците от началното, средното и средното училище, учени предупреждават, че подобни инциденти са неизбежни поради липсата на цялостно образование по дигитална етика.


Дийпфейк престъпленията не са се появили от нищото. Онлайн тормозът, споделянето на видеоклипове с насилие и други форми на дигитална престъпност сред деца и тийнейджъри са постоянни проблеми.


Въпреки това на практика не е имало образование относно етичната употреба на дигитални устройства. Тази липса на образование довежда до това, че деца и тийнейджъри създават и разпространяват сексуални дийпфейк видеоклипове, включващи техни приятели, учители и членове на семейството.


Експертите предупреждават, че ако правителството и училищата продължат да пренебрегват необходимостта от медийно образование, ще възникнат още по-големи проблеми.


Дигиталното образование в Южна Корея се фокусира основно върху това как да се използват цифрови устройства. Учениците от начален етап учат за медиите в часовете по корейски език, докато учениците от средното и средното училище изучават дигитални теми в часовете по информационни технологии.


Тези уроци обаче са съсредоточени върху използването на устройства или софтуер. Няма почти никакво образование по медийна грамотност, което учи на критично и етично използване на медиите.


Докато Корейската комисия по комуникациите (KCC) и Националната агенция за информационно общество предлагат еднократни часове по „дигитална етика“ на училищата при поискване, те често са повърхностни.


Shim Jae-woong, професор по медийни изследвания в женския университет Sookmyung, разкритикува този подход, като каза:

Медийната грамотност е сила, натрупана чрез дългосрочно образование, но настоящата училищна програма е просто символичен жест.

„Дигитално гражданство“

В сравнение, страни като Финландия, Съединените щати, Австралия и Германия осигуряват систематично обучение по медийна грамотност, започващо от по-ниските класове в началното училище.


Тези програми включват дискусии и практически упражнения за етичните конфликти и отрицателните въздействия на цифровите технологии.


Lee Moon-hyung, професор по анимация и филми в университета Yuhan, каза:

Във Финландия има час, в който студентите редактират свои собствени снимки, за да разберат колко лесно могат да бъдат създадени „фалшиви новини“. Това обучава младите хора да анализират и оценяват критично цифровото съдържание.

Обучението по дигитална грамотност също набляга на „дигиталното гражданство“, което насърчава хората да действат отговорно в онлайн пространствата и да се ангажират с проблемите на общността.


Ресурсната платформа за цифрова грамотност (DRCP) на Харвардския университет например учи младите хора как да взаимодействат здравословно с обществото с помощта на дигитални инструменти.


Един урок изследва случая от 2012 г. на Трейвън Мартин, афроамерикански тийнейджър, който беше застрелян, и как той еволюира в онлайн движение срещу расовата дискриминация.


Без действия ще възникнат по-сериозни проблеми

Въпреки това отговорът на южнокорейското правителство на дийпфейк престъпленията беше предимно реактивен, като се фокусира върху по-строги наказания и бързо премахване на незаконно съдържание от платформи като Telegram. Нищо не се споменава за обучение по дигитална грамотност, основна мярка за предотвратяване на появата на нарушители.


Този проблем шокира мнозина, тъй като тийнейджърите са както извършители, така и жертви на фалшиви сексуални престъпления. И все пак предупредителните знаци са очевидни от години. През 2019 г. дийпфейк сексуалните престъпления, включващи известни личности, привлекоха общественото внимание.


Според „2023 Deepfake Report“ на Security Hero, Южна Корея е най-уязвимата страна за дийпфейк порнография в световен мащаб, като 8 от топ 10 обекта са корейски певци.


Без подходящо образование дигиталните престъпления сред тийнейджърите неизбежно ще се влошат. Тъй като технологията напредва бързо, пропастта в знанията между по-младите и по-възрастните поколения ще се разшири, оставяйки последните безсилни.


Shim каза:

Ако не направим обучението по медийна грамотност задължително дори сега, могат да възникнат много по-сериозни проблеми от дийпфейк.

Kang Jin-sook, професор по медии и комуникация в университета Chung-Ang, каза:

Обучението по медийна грамотност трябва да бъде институционализирано със закон. В напредналите страни то е задължително за по-младите ученици, а законите, свързани с младежта, включват инструменти за обучение по медийна грамотност.

Медиите и семействата трябва да го наричат ​​"престъпление"

Училищата и семействата също имат критична роля. Jung Hyun-sun, директор на Изследователския институт за медийна грамотност към Националния образователен университет Gyeongin, каза:

Училищата трябва да включат медийната грамотност в своите самоорганизирани учебни часове и не трябва да избягват да позволяват на учениците да обсъждат текущия проблем с дийпфейк.

Медиите трябва да дефинират правилно и дийпфейк. Шим каза:

Някои медии описват дийпфейк като част от „младежката култура“, но те трябва да се въздържат от използването на термини като игра, култура или забавление и ясно да го етикетират като „престъпление“.

Той също така посъветва родителите:

Вместо неясно да предупреждават: „Не използвайте Telegram или ще имате проблеми“, те трябва директно и изрично да говорят с децата си за потенциалните рискове да станат извършители и как да се справят със ситуации ако станат жертва.

Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page