top of page
Team BKNews

Министърът на здравеопазването в Хонконг призова гражданите да се взират в пушачите, за да ги спрат


Гражданите на Хонконг трябва да обезсърчават пушенето, като се взират във всеки, който запали цигара, в зони, в които това е забранено, предложи здравният министър на града.


Докато отговаряше на въпроси за това как може да се създаде град без тютюнев дим, Lo Chung-mau каза, че не може да се очаква полицията да хваща пушачите.


В момента в Хонконг се обсъжда затягането на мерките против тютюнопушенето. Сегашните правила забраняват пушенето в ресторанти, работни места, публични места на закрито и някои места на открито.


След като даде началото на обществена консултация за намаляването на пушенето в Хонконг, професор Lo заяви пред колеги законодатели на среща, че обществото има голяма роля в намаляването на пушенето и би било трудно полицаите да хващат пушачите навреме.


Професорът, който също така е доктор, каза, че пушенето е вредно за всички и Хонконг се нуждае от "култура в обществото, при която хората са склонни да се съобразяват със закона".


Той добави:

Когато членовете на обществото видят хора да пушат в зони за непушачи, дори и полицаи да не могат да се отзоват незабавно, можем да се взираме в пушачите.

Lo заяви, че правоприлагането ще бъде подобрено. В момента нарушаването на правилата за пушене се наказва с глоба до HK$1,500 (192 долара).


Сред новите мерки, които се обмислят, са забрана за хората, родени след определена година, да купуват тютюневи изделия и значително увеличаване на данъка върху кутия цигари.


Източник: BBC

Comments


bottom of page