top of page
bknmoni

Обмисля се специално разрешение, с което BTS да изпълнява по време на служба


Въпросът за BTS и тяхната национална военна служба отдавна е чувствителна тема. Докато самите момчета ясно изразиха желанието си да служат на нацията, обществеността и правителството бяха в дебат относно потенциалното им освобождаване. Някои смятат, че BTS заслужават изключение, подобно на това на националните спортисти, но други го намират за проява на пристрастия. Възможно е BTS да могат да изпълняват в чужбина, докато служат в армията. Това каза министърът на отбраната на Южна Корея в понеделник, докато страната обсъжда съкращаването на задължителната военна служба за к-поп звездите от две години на до три седмици.

Въпросът става все по-сериозен, тъй като Jin, най-възрастният член на групата, ще навърши 30 г. следващата година. Съгласно преразглеждането на закона от 2019 г., световно признатите звезди получиха право да отложат службата си, докато навършат 30-годишна възраст. Военната служба е изключително противоречива в Южна Корея, където всички годни мъже на възраст между 18 и 28 години трябва да изпълняват задълженията си като част от усилията за защита срещу ядрено въоръжената Северна Корея. През годините някои категории печелят своите изключения – или им е позволено да отложат службата, или да я направят по-кратка. Това се отнася включително за носители на медали от Олимпийски и Азиатски игри и класически музиканти и танцьори, които печелят най-добрите награди на определени състезания. Парламентът все още обсъжда законопроект, който да съкрати военната служба за к-поп звездите.


Министърът на отбраната, Lee Jong-sup, каза, че позволява на BTS да продължат да работят, тъй като военните могат да служат на националните интереси, без да засягат вече намаляващия набор от персонални ресурси поради ниската раждаемост. Той продължи, казвайки, че това може да бъде добър начин за разрешаване на дебата, без да се нарушават принципите като справедливост и намаляване на военните ресурси. Освен това, тъй като обществеността има положителна представа за знаменитостите, които служат в армията, Lee Jong-sub твърди, че това може да повиши популярността на BTS. Big Hit обаче не отговори на искането за коментар.


"Дори да се присъединят към армията, ще има начин да им се даде шанс да изпълняват заедно, ако имат планирани концерти в чужбина. Тъй като много хора високо ценят служещите изпълнители в армията, това може да помогне за повишаване на популярността им още повече." - каза Lee.

Lee Ki Shik, ръководителят на Военната администрация, също подчерта, че те разглеждат въпроса внимателно. Понастоящем глобални постижения като олимпийски медали са включени в критериите за изключение от служба, докато награди с подобен престиж като Billboard и Грами все още не са включени. Военните внимателно обмислят това, тъй като добавянето на още един изпълнител на поп културата може да наруши цялостната рамка на службата. Председателят на Националната комисия по отбрана, Ahn Kyu Baek, също посочи, че задълженията за отбрана не могат да бъдат превърнати директно в пари, тъй като това е много капиталистическо понятие. Той изрази своето несъгласие срещу специалните позволения за службата на BTS, като се има предвид, че "това са политики, които продължават да противоречат на справедливостта" и следователно въпросът за освобождаването, свързано с артистите от к-поп културата, трябва да бъде внимателно преразгледан. В крайна сметка на срещата не са взети конкретни политики по въпроса. Южнокорейците са изчислили през 2018 г., че BTS ще донесат икономическа полза от общо 56 трилиона вона (43 милиарда долара) за периода между 2014 г. и 2023 г. Източник: The Korea Times, Koreaboo

Comments


bottom of page