top of page
albenacacheva

Какво представлява японският фестивал Setsubun?


Setsubun (節分, "сезонно разделение") е фестивал, който се провежда на 2, 3 или 4 февруари, един ден преди началото на пролетта според японския лунен календар. Setsubun не е национален празник, но в продължение на много векове на този ден хората изпълняват ритуали с цел да прогонят злите духове в началото на пролетта.


Около XIII в. се е наложил обичаят да се прогонват злите духове чрез силната миризма на горящи изсушени глави на сардини, дим от горящи дърва и шум на барабани. Въпреки че тази традиция вече не е популярна, някои хора все още украсяват входните врати на домовете си с рибени глави и листа от свещено дърво, за да възпрат злите духове да влязат.


В днешно време най-често изпълняваният ритуал Setsubun включва хвърляне на печени зърна около дома, както и в храмовете и светилищата в цялата страна. Когато японците хвърлят боба, трябва да извикат "Oni wa soto! Fuku wa uchi!" ("Дяволите вън, щастието вътре"). След това трябва да изядат броя на бобчетата, който съответства на възрастта им.


Друг широко разпространен обичай е яденето на суши Eho-maki. Човек трябва да изяде рулото, без да говори, докато е обърнат с лице към "щасливата посока" на годината.


Както всички традиционни фестивали, Setsubun се празнува в много разновидности в цялата страна.



Източник: Japan-guide.com

Comentarios


bottom of page