top of page
albenacacheva

Сеул ще заблести по време на Седмицата на модата през март


Това е времето от годината, когато корейските модни дизайнери претърсват гардеробите си, за да подготвят внимателно най-подходящата колекция. Готовите тоалети ще представят не само техните марки, но и страната пред модни специалисти и представители на индустрията от над 20 държави.


Седмицата на модата в Сеул ще представи корейската мода на подиума от 15 до 19 март, като това е шанс да се сключи изгодна сделка и същевременно да се спечелят сърцата на отдадените последователи на модата. Организаторът на събитието, градското управление на Сеул, прави стъпки за придаване на допълнителен блясък на събитието в Dongdaemun Design Plaza (DDP).


Най-голямата промяна във външния вид на шоуто в сравнение с предишните му места на провеждане е сцената. Тя вече не е линейна, а кръгла. През 23-те години, откакто градът е домакин на изложението, нито веднъж кръглата сцена не е била в центъра на вниманието на зрителите. Според отдела за красота и модна индустрия към Службата за икономическа политика на градската управа концепцията за кръга ще предложи по-живописно преживяване на публиката. Функцията разкрива и по-смела и креативна сценична конфигурация с помощта на гигантски LED екрани, което позволява на участващите марки да покажат моделите си по по-уникален начин.


Като още един нов инструмент за по-добро удовлетворяване на участващите дизайнери в Седмицата на модата в Сеул 2023 F/W, за тях са подготвени по-равностойни условия за игра, за да се сведат до минимум потенциалните оплаквания за несправедливост при представянето на техните облекла. С изключение на откриването, редът на излизане на дизайнерите на сцената е определен чрез жребий. Градската управа заяви, че няма нищо общо с последователността на 30-те участващи дизайнерски марки.

Честта да открие изложението се падна на Ulkin на Lee Seong-dong, който получи най-висока оценка от съдиите сред местните дизайнерски марки по време на етапа на предварителна селекция, за да се определи кои марки ще се включат в събитието.


За първи път Седмицата на модата в Сеул ще даде възможност на чуждестранните и местните посетители на събитието да гласуват за марките, които биха искали да видят отново в бъдещи модни ревюта.

"Най-добрите 5 марки ще получат от градската управа привилегии, включително безплатен пропуск за участие в следващото сезонно модно шоу и финансова субсидия."

Успоредно с шоуто се планира и платформа за мащабно търговско изложение между участващите дизайнерски марки и купувачи от чужбина. Очаква се в DDP Design Lab в Сеул да се появят над 130 купувачи от 27 държави, представляващи местни универсални магазини и избрани магазини в съответните държави. Около 70 корейски марки от опитни и начинаещи дизайнери са включени в търговското изложение. Очаква се да присъстват и дистрибутори и инвеститори.


За да се популяризират местните дизайнери и да се ускорят продажбите им в чужбина, градската управа подписа споразумение с Парижката седмица на модата за откриване на павилион, посветен на Сеулската седмица на модата в Tranoi, официално търговско изложение за парижкото модно шоу. В специалния павилион на Tranoi, който се провежда от 2 до 5 март в Palais Brongniart в Париж, ще бъдат представени шест от местните корейски марки за дамски дизайн. Инициативата на столичното правителство на Сеул ще обхване и Токио и Ню Йорк тази година.

Освен дизайнери и посетители Седмицата на модата в Сеул кани и представители на обществеността, които се интересуват от мода.


Звездите, която промотират годишното шоу тази година, са NewJeans, най-горещата к-поп момичешка група в момента. Петчленната група, която е в тийнейджърска възраст, беше избрана за почетен посланик на Сеул на 16 февруари. Изявата на групата на Седмицата на модата в Сеул е първата им официална мисия като посланици на града.


В рекламните видеоклипове за събитието артистите от група Ador бяха стилизирани от Ulkin, BLR Bluer и Ajobyajo. Марките, популярни особено сред поколението MZ в страната, също участват в Седмицата на модата в Сеул. В събота в официалния Instagram на събитието (@SFW_official) беше публикувано рекламното видео на групата.


Посетителите на ревюто ще могат да разгледат различни щандове за преживявания на "K-Fashion Street" пред DDP. Разходка по подиум във виртуален свят и присъединяване към предаване на живо, водено от модни инфлуенсъри, са само част от забавните атракции, които могат да очакват. Желаещите да се присъединят към публиката, за да видят представянето на определена марка, могат да кандидатстват онлайн от 23 февруари до 6 март на началната страница на Седмицата на модата в Сеул. На избраните ще бъде изпратена покана от градската управа след 7 март.

"През дългия тунел на COVID-19 малките и средните местни модни компании видяха, че бизнесът им се забавя, тъй като конкурентоспособността им отслабна спрямо по-големите компании. Така станахме свидетели на очевидна пазарна поляризация в модната индустрия", заяви Kim Tae-gyun, ръководител на Службата за икономическа политика.
"Седмицата на модата в Сеул е за тези малки, но компетентни модни марки, за да намерят нови бизнес възможности извън страната. Те ще напомпат кей-фешъна, като подпишат големи сделки с големи купувачи в чужбина, ще насърчат повече начинаещи модни дизайнери и ще привлекат повече представители на обществеността към модната сцена."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page