top of page
Sakura

Да пътуваш в Азия от родната си страна: места в България, свързани с далечния континент



Пътуване в някоя екзотична страна в Азия? Звучи прекрасно, но обикновено такова приключение не е по джоба на всеки българин. Докато чакате обаче да Ви се отдаде възможност да заминете, е добра идея да разгледате алтернативите. В България, колкото и странно да се струва на повечето, също има места, които поне замалко да ви пренесат на далечния континент или които носят частица от историята му, а ето и кои са те:


Музей на африканското и азиатското изкуство

Музеят се намира в Трявна, а колекцията от 328 предмета, която можете да видите, е събрана от скулптора Златко Паунов. Той не само че прекарва времето си в Непал и Тибет, но и се интересува от религията и културата на страни като Китай, Индия, Япония и Индонезия. Изложени са предмети от будисткото изкуство, статуетки на божества от хиндуистката религия и още много неща, които ще привлекат вниманието ви.



Скулптура „ Японката”

Статуята, намираща се на ул. "Искра" в Казанлък, е символ на приятелството между българския и японския народ. Проектът на Доко Доков е изграден с дарителски средства и е открит през 2015 г. в присъствието на посланика Такаши Коидзуми, който тогава сподели:

Казанлък и японските градове Мунаката и Фукуяма се радват на дълготрайни приятелски отношения, поддържат непрекъснат обмен помежду си.


Момчиловци

Родопското село може да е в България, но носи духа на Китай. Там млади и стари учат китайски, а туристи от източната страна не липсват. Причината е българското кисело мляко, което се счита за тайната на дълголетието. Заснемат се и рекламни клипове, а през 2014 г. в Момчиловци се снима и китайската версия на шоуто “Сървайвър”.


Паметници на индийски исторически личности

В София се намират и паметниците на двама души, които са оставили траен отпечатък в историята на Индия. Единият е на Джавахарлал Неру, водач на социалистическата фракция на Индийския национален конгрес по време и след индийската борба за независимост, в квартал "Люлин".

Другият е на Махатма Ганди, който се намира в Южния парк и е открит през 2018 г. в деня на Съединението на България.


Японската градина в зоопарка

През юни тази година бе открита реставрираната градина в Столичния зоопарк, където всеки може да постои и да се полюбува на гледката. Както и повечето неща, които вече споменахме, и тя е символ на приятелските отношения между нашата и чуждата държава.

Подобна е идеята на Японския кът в Борисовата градина, изграден през 1940 г. в частта над Рибното езеро към Цариградското шосе.


„Танц на слънцето“

Неотдавна беше открита и кинетичната скулптура „Танц на слънцето“, посветена на Япония. Мястото, на което можете да я видите, е пред хотел "Хилтън" в основата на Моста на влюбените до НДК. Тя може да се движи и е вдъхновена от слънчевия диск Аматерасу, който е залегнал в знамето на Япония.


コメント


bottom of page