top of page

Южна Корея се изправя срещу кризисна ситуация с разпространение на дийпфейк видеа

Президентът на Южна Корея призова властите да направят повече за „изкореняването“ на епидемията от дигитални сексуални престъпления в страната на фона на вълната от фалшива порнография, насочена към млади жени.


Властите, журналисти и потребители на социални мрежи наскоро идентифицираха голям брой чат групи, в които членовете създават и споделят сексуални дийпфейк снимки, някои от които на непълнолетни момичета.


Дийпфейк снимките се генерират с изкуствен интелект и често съчетават лицето на истински човек с фалшиво тяло.


Непълнолетни жертви

Във вторник южнокорейският президент Yoon Suk Yeol инструктира властите „задълбочено да разследват и да се справят с тези цифрови сексуални престъпления, за да ги изкоренят“:

Напоследък дийпфейк видеоклипове, насочени към неопределен брой хора, циркулират бързо в социалните мрежи, каза президентът на заседание на кабинета.
Жертвите често са непълнолетни, а извършителите са предимно тийнейджъри.

Потокът от чат групи, свързани с отделни училища и университети в цялата страна, бяха открити в приложението Telegram през изминалата седмица.


Потребителите, основно тийнейджъри, публикуват снимки на хора, които познават - и съученици, и учители - а други потребители ги превръщат в дийпфейк снимки.


Откритията следват ареста на родения в Русия основател на Telegram, Павел Дуров, в събота, след като се твърди, че детска порнография, трафик на наркотици и измами се извършват в приложението за криптирани съобщения.


Източник: Би Би Си

Comments


bottom of page