top of page
albenacacheva

Мъж получи условна присъда за палеж в корейско международно училище в Осака


В четвъртък японски съд осъди мъж на три години затвор, условно с петгодишен изпитателен срок, за това, че е нанесъл щети на сградата на международно училище в префектура Осака, което според прокуратурата е престъпление от омраза.


Окръжният съд на Осака призна 30-годишния Makoto Tachikawa за виновен за това, че през април е проникнал в Корейското международно училище, посещавано от ученици, сред които и корейски граждани, живеещи в Япония, в град Ibaraki, и е подпалил един етаж на сградата.


По време на същия процес Tachikawa е признат за виновен и за проникване в офиса на Kiyomi Tsujimoto, депутат от Конституционно-демократичната партия на Япония, през март, както и в сграда на най-голямата светска будистка общност в Япония Soka Gakkai през май, и двете в префектура Осака.


Председателстващият съдия Masashi Kajikawa заяви, че подсъдимият е развил едностранна омраза към определена религия, етнос и политическа група въз основа на публикации в социалните медии.


Прокурорите твърдят, че действията на Tachikawa са били "основани на омраза към хора от определена националност". Но Kajikawa не посочи, че обвиняемият е извършил престъпление от омраза и не спомена за дискриминация, като вместо това заяви, че той "е влязъл в саморазправа, основана на изкривено чувство за справедливост".


По време на съдебните заседания Tachikawa заяви, че мрази корейските жители в Япония и че след като е прочел постове в Twitter, е стигнал до убеждението, че те, както и будистките групи, са заплаха за японския народ.


При произнасянето на решението съдията заяви, че е "съвсем естествено хората в едно демократично общество да имат различни политически възгледи, но противопоставянето им с насилие не може да бъде толерирано".


Съдът не приема с лекота тревогата, която той е причинил на учениците и на други хора чрез действията си, добави съдията.


Корейското международно училище изрази недоволство от решението на съда.

"Недостатъчно е и дълбоко съжалявам, че престъпленията, подбудени от дискриминация, срещу корейци в Япония, са били пренебрегнати", се посочва в изявление на училището.

Според решението Tachikawa е влязъл в училището на 5 април и е нанесъл щети на първия етаж, след като е подпалил картонена кутия.


Не се съобщава за пострадали след инцидента в училището, в което се обучават ученици от различни националности, включително японски, корейски, китайски и американски граждани.


Прокурорите поискаха тригодишна присъда, но екипът на защитата заяви, че Tachikawa се разкайва за действията си и призова за условна присъда.


След произнасянето на решението Tsujimoto заяви пред репортери в Токио:

"Изразяването на мнение не трябва да се потиска, отстъпвайки пред насилието. Възнамерявам да поставя въпроси и в парламента за това как трябва да реагираме на насилието, което се опитва да унищожи нашата демокрация."

Източник: Japan Today

Comments


bottom of page