top of page
albenacacheva

Японска компания използва значки в стил видеоигра, за да помага на служители в нужда


Базираната в Токио фирма разбира, че за някои хора може да е трудно да говорят, когато се чувстват изтощени.


Японските компании държат много на понятието "комуникация". Всички срещи, аналогово общуване лице в лице и задължително излизане след работа с колегите са уж за да може всеки в офиса да разбере по-добре какво му е в офиса и как се справя с него.


В този модел обаче има някои потенциални проблеми. Често очакването е, че ако някой наистина се бори със задачите или проектите си, колегите му ще могат да разберат този факт чрез случайни разговори. За съжаление, тъй като японските културни ценности подчертават важността на това индивидът да изпълнява задълженията си към групата, много хора се чувстват неудобно да кажат открито и директно на колегите си, че им е трудно, и вместо това се опитват да скрият факта, че им липсва енергия.


За да се справи с този проблем, токийската логистична и медийна компания Onken взе пример от дизайна на потребителските интерфейси на видеоигрите и създаде значки за служителите с показатели за точки при получаване на удар в стил RPG.


Всеки служител получава три значки: зелена лента, показваща напълно пълни 10 000 HP, жълта лента за 3 899 HP и червена лента за критично състояние, когато са му останали само 15 HP. Работниците по своя преценка носят този бадж, който най-добре отговаря на текущото им състояние, което им позволява ясно, но ненатрапчиво да информират колегите си колко капацитет имат за допълнителни задачи, извънреден труд и други подобни.


В Onken разбират, че психическото и физическото състояние на служителите може да варира както от фактори, свързани с работата, така и от фактори, свързани с личния живот, и че не винаги е лесно за тях да говорят, когато се чувстват изтощени.



Източник: SoraNews24

Comments


bottom of page