top of page
albenacacheva

Японските компании за алкохол се насочват към безалкохолните напитки, за да привлекат поколението Z


В разрез с вековния стереотип за вечно пиещите студенти, Manaka Okamoto обмисля графика си за следващия ден, преди да отвори алкохолна напитка.

"Ако трябва да ставам рано на следващия ден, си мисля: "О, трябва да се въздържам от пиене", тогава избирам безалкохолна напитка, за да имам усещане за алкохол, когато пия сама", споделя 22-годишната Okamoto в ресторант в Токио.
"И, разбира се, когато излизам с приятели, които не пият, е хубаво да имам с какво да вдигна тост".

Благодарение на пандемията, която накара много хора да се грижат повече за здравето си, популярността на нискоалкохолните и безалкохолните напитки нарасна в световен мащаб. Според данни на IWSR глобалната пазарна стойност на сегмента е нараснала до малко под 10 млрд. долара през 2021 г. от 7,8 млрд. долара през 2018 г.


Ефектът е особено изразен в Япония, където населението намалява и по-младите хора пият много по-малко, отколкото през предишните десетилетия. Само 7,8% от японците на 20-годишна възраст са били редовни консуматори на алкохол през 2019 г. в сравнение с 20,3% от тази възрастова група през 1999 г. според правителствени проучвания.


Изправена пред постоянен спад на приходите от продажби на алкохол, през юли данъчната служба на Япония обяви конкурс, в който се търсят идеи как да се стимулира търсенето сред по-младите хора.


Големите японски производители на напитки търсят растеж също извън страната.

Директорът на местния лидер в производството на бира Asahi Group Holdings заяви пред Reuters миналия месец, че вижда Северна Америка като ключов пазар. Suntory Holdings Group се стреми да разшири бизнеса си с бутилирани коктейли там.


В страната компаниите предлагат нови начини за подобряване на качеството на напитките в баровете за хора, които не пият алкохол.


В един неотдавнашен следобед в развлекателния квартал Roppongi групи от предимно млади жени се събраха в безалкохолна "бирария", разположена в сянката на една от най-високите сгради в Токио.


Бирариите са лятна традиция в Япония, но в тази бирария, промотирана от Suntory и телевизионния оператор TV Asahi, бирата е пропусната, като вместо нея на посетителите се предлагат моктейли и безалкохолно вино.

"Клиентите не се наслаждават само на алкохолните напитки. Смятаме, че те ценят повече общуването, което се поражда, когато пият, или биха искали да се насладят на атмосферата на мястото, където пият", заяви главният мениджър на Suntory Masako Koura.

Конкурентът Kirin Holdings също предлага безалкохолни вина, коктейли и бира. Компанията заяви, че продажбите на нейната безалкохолна бира са се увеличили повече от два пъти през трите месеца до юни в сравнение с предишната година.


Sapporo Holdings заяви, че продажбите на нискоалкохолна и безалкохолна бира на вътрешния пазар са се увеличили с 20% през първата половина на 2022, докато продажбите на кенове са спаднали с 4%.


В Shibuya новооткритият бар Sumadori - игра на думи от японския език за "умно пиене" - предлага изтънчени, сладки коктейли, които могат да бъдат приготвени без или с до 3% алкохол. Барът предлага среда, в която всеки може да се наслади на питие заедно с приятели, каза Mizuho Kajiura, главен изпълнителен директор на предприятието, ръководено от Asahi.


Kajiura е работил две години в Индонезия и каза, че опитът му в тази предимно мюсюлманска страна му е дал възможност да оцени създаването на гостоприемна среда за хора, които не пият.

"Целта на този бар е да оцени клиентите, които не могат да пият алкохол, така че те да могат с удоволствие да идват тук с хора, които пият", сподели Kajiura.
"Ако други ресторанти и барове могат да разберат нашата цел, мисля, че ще получат повече клиенти."

Източник: The Japan Times

Comments


bottom of page