top of page
bknmoni

Как аниметата превзеха Запада?


"Jujutsu Kaisen 0" стана хит, след като аниметата добиха нова популярност в световните кина и стрийминг платформи. "Jujutsu Kaisen 0" - предистория на успешен телевизионен сериал, базиран на популярна манга - се нареди сред най-новите успешни анимета. Анимето е известно със своя отличителен стил, използвайки смели цветове, изразителни черти на лицето и нетрадиционни сюжетни линии. То се занимава с теми от порастването до важността на приятелството и често се представя заедно с насилие и сексуални подтонове. Японските анимации са популярни от десетилетия в Япония, но през 90-те години добиват популярност и на Запад, която се засилва през последните години.

От Нетфликс казват, че повече от 100 милиона домакинства по света са гледали най-малко едно аниме през първите девет месеца на 2020 г., което е с 50% повече от 2019 г. Междувременно сайтовете само за аниме като Crunchyroll също установиха увеличаване на зрителите. Shiro Yoshioka, преподавател в университета Нюкасъл, казва, че сайтовете за стрийминг са "снижили бариерата, за да се достигне до значително по-голяма част от феновете на аниме". "Jujutsu Kaisen 0" спечели близо 15 милиона долара в САЩ и канадските кина и още 825 хиляди паунда във Великобритания и Ирландия.


"Майсторски" филм


David A Gross, който ръководи филмовата консултантска фирма "Франчайз развлекателни изследвания", каза:

"Това е страхотно начало. Отзивите са изключително за този и за всички филми на Funimation/Crunchyroll. Улучили са."

Режисирано от Sunghoo Park, анимето има повече графично насилие от предишните, но това е заради тъмната тема и тон. Филмът идва след успеха на "Demon Slayer", който стана най-успешният аниме-филм по света със спечелени 90 милиона долара извън Япония през 2021 г., въпреки че излезе по време на пандемията.

Crunchyroll пусна "Jujutsu Kaisen 0" в американските кина и от 1 милион абонати през 2017 г. достигна 5 милиона миналата година. Sony купи компанията през 2021 г. Главният служител, отговарящ за съдържанието, Asa Suehira, заяви, че растежът на стрийминга и видеоигрите е довел до "повече фенове с интерес около драматична анимация за възрастни". Д-р Yoshioka вярва, че това е заради "сложността и разликата от западните визуални медии, което привлича младите хора в аниме света". Той добавя:

"Все още има хора от западните страни, които смятат, че анимацията е за деца, докато в Япония жанрът е за аудиторията от всички възрасти и съдържанието отразява това."

Д-р Filippo Cervelli, преподавател по "Съвременна японска литература" в SOAS в Лондон (Училище по ориенталски и африкански изследвания), наблюдава увеличение на броя на учениците, които пишат тези на тема аниме.


"Това показва колко оценено е анимето, но показва и културното прозрение. Много анимета показват градската обстановка, храната и други части от ежедневния живот на японците, които са нови и атрактивни за британската публика заради различната архитектура и начин на живот."


Нараства и броят на родителите, които смятат съдържанието на аниметата за подходящо. Anna Parker-Naples, майка на три деца, смята, че анимето има предимства, но е важно да знаем какво децата ни гледат.


"Понякога начинът, по който смъртта е изобразена, дори и да е графична, може да бъде доста кървав и брутален. Мисля, че това са теми за възрастни, вплетени в някои от историите. Ние просто никога не знаем в кой момент ще станат прекалено насилствени."
"Искаме да сме сигурни, че знаем какво гледат те. Често трябва да гледаме няколко серии преди да сме сигурни, че трябва да им разрешим да го гледат."

Някои фенове, особено по-малките зрители, намират общо между себе си и героите, добиват чувство за принадлежност и приемане.

"Мисля, че те се самоопределят като част от общността, която гледа анимета. Може да не се познават и да не са приятели, но се приемат като част от общността."


Източник: BBC


Comments


bottom of page