top of page
albenacacheva

Хърватия победи Япония с 3:1 след дузпи в борба за място на четвъртфинала на Световното по футбол


Хърватия се класира за поредното си участие в Световното първенство по футбол като отново избра дългия път.


В понеделник вратарят Dominik Livakovic спаси три наказателни удара при победата на Хърватия над Япония с 3:1 в дузпи, с което осигури завръщане на четвъртфиналите за вицешампионите от турнира през 2018 г.


При похода си към финала преди четири години Хърватия се нуждаеше от допълнително време във всеки кръг в елиминационната фаза и два пъти стигна до дузпи.


Този път Mario Pasalic реализира решаващата дузпа за Хърватия, след като отборите бяха завършили наравно 1:1 след допълнителното време.


Livakovic спаси дузпи на Takumi Minamino, Kaoru Mitomo и Maya Yoshida и именно вратарят на Dinamo Zagreb получи най-много похвали от ликуващия отбор на Хърватия след дузпите.


Япония се стремеше да достигне до четвъртфиналите за първи път, но отново не успя, точно както през 2002, 2010 и 2018 г. През 2010 г. азиатският отбор загуби от Парагвай в дузпи в 16-ия кръг.

Хърватия, която достигна до полуфиналите и през 1998 г., ще играе с Бразилия в четвъртфинала.


При равностойни 90 минути игра в редовното време Daizen Maeda изведе Япония напред в 43-ата минута, като се разписа отблизо. Ivan Perisic изравни, като посрещна пробив на Dejan Lovren отдясно с глава в долния ъгъл от близо до наказателното поле в 57-ата минута.


Резултатът гарантира поне още един мач на Световното първенство за 37-годишния капитан на Хърватия Luka Modric, един от най-добрите полузащитници на своето поколение.


От 1998 г. насам всички елиминационни мачове на Хърватия на Световно първенство или Европейско първенство са стигали до продължения, с изключение на загубата на финала на Световното първенство през 2018 г. от Франция.


Източник: The Korea Times

Comentarios


bottom of page