top of page
Team BKNews

Китай иска да забрани дрехи, които нараняват "чувствата на нацията"

Актуализирано: 28.10.2023 г.


Проектозакон, забраняващ речта и облеклото, „вредни за духа на китайския народ“, предизвика дебат в Китай.


Ако законът влезе в сила, хората, признати за виновни, могат да бъдат глобени или затворени, но предложението все още не посочва какво представлява нарушението.


Потребителите на социалните медии и правните експерти призоваха за повече яснота, за да се избегне прекомерното прилагане.


Китай наскоро публикува набор от предложени промени в своите закони за обществена сигурност - първите реформи от десетилетия.


Законът за облеклото предизвика незабавна реакция от страна на обществеността - много онлайн го критикуваха като прекомерен и абсурден.


Спорните клаузи предполагат, че хората, които носят или принуждават други да носят дрехи и символи, които „подкопават духа или нараняват чувствата на китайската нация“, могат да бъдат задържани до 15 дни и глобени до 5000 юана.


Тези, които създават или разпространяват статии или реч, в които се прави това, също могат да бъдат изправени пред същото наказание.


Предложените законови промени също така забраняват "обида, клевета или по друг начин накърняване на имената на местни герои и мъченици", както и вандализъм на техни паметници.


Онлайн потребителите се запитаха как правоприлагащите органи могат едностранно да определят кога „чувствата“ на нацията са „наранени“.


Правни експерти в страната също разкритикуваха неясната формулировка на закона, заявявайки, че може да бъде обект на злоупотреби.


Zhao Hong, професор по право в Китайския университет по политически науки и право, каза, че липсата на яснота може да доведе до нарушаване на личните права.

Ами ако правоприлагащият орган, обикновено полицай, има лична интерпретация на нараняването и инициира морална преценка на другите извън обхвата на закона, пише тя в статия, публикувана в сряда.

Тя цитира един случай, който привлече вниманието в Китай миналата година, в който жена беше задържана в град Suzhou и обвинена в „подклаждане на кавги и провокиране на неприятности“, защото е носила японско облекло.


Има и други примери за репресии. През март тази година полицията задържа жена заради носене на копие на японска военна униформа.


По-рано миналия месец беше забранено на хората, които носеха дрехи с цветовете на дъгата, да влязат на концерт на тайванския певец Chang Hui-mei в Пекин.


Източник: BBC

Comments


bottom of page