top of page

Китай слага край на чуждестранните осиновявания

Китай слага край на повечето чуждестранни осиновявания на техни деца, като оставя стотици американски и други чуждестранни семейства, които чакат резултат от молбите си, в неизвестност.


От началото на 90-те години на XX в. Китай е изпратила десетки хиляди деца за осиновяване в чужбина, като половината пристигат в САЩ, заради драконовската политика за едно дете, принудила много семейства да изоставят децата си, особено момичетата и бебетата с увреждания.


Но през последните десетилетия икономиката на Китай процъфтя, ражданията намаляха, а броят на международните осиновявания на китайски деца намаля.


Сега китайското правителство официално приключва програмата. Казва се, че е в съответствие с глобалните тенденции, но също така идва в резултат на опита на властите да обърнат рязко намаляващата раждаемост в страната и да предотвратят задаваща се демографска криза.


Китайското външно министерство обяви в четвъртък, че китайски деца няма повече да бъдат изпращани в чужбина за осиновяване. Единствените изключения ще бъдат за чужденци, които осиновяват децата или доведените деца на кръвни роднини в Китай.


Забраната поражда несигурност за стотици американски семейства, които в момента са в процес на осиновяване на деца от Китай.


Посолството на САЩ в Пекин е поискало писмено разяснение от Министерството на гражданските въпроси на Китай относно новата директива, съобщи Държавният департамент в четвъртък.


В телефонен разговор с американски дипломати в Китай от Пекин са заявили, че „няма да продължат да обработват случаи на нито един етап“ освен тези, обхванати от клаузата за изключение, предават медиите:

Разбираме, че има стотици семейства, които все още чакат завършване на тяхното осиновяване, и ние съчувстваме на тяхното положение, казват от Държавния департамент.

Източник: Си Ен Ен

Comments


bottom of page