top of page
albenacacheva

Увеличават се призивите за регулиране на изкуствения интелект при създаването на уебтуни

Актуализирано: 28.10.2023 г.


С непрекъснатия напредък на изкуствения интелект (ИИ) в сферата на творческата индустрия нараства търсенето на насоки за неговото използване и за защита на правата на интелектуална собственост на творците.


По-рано този месец Naver Webtoon, платформата за цифрови комикси на най-големия корейски портал Naver, представи Toon Filter, своя генератор на изображения с изкуствен интелект. Този инструмент преобразува снимка в стиловете на рисуване на 10 популярни художници, които публикуват свои произведения в Naver Webtoon, като Lee Dong-geon от "Yumi's Cells", 232 от "Love Revolution", Park Tae-jun от "Lookism" и Oh Sung-dae от "Tales of the Unusual".


С цел да даде на потребителите усещането, че портретите им са нарисувани от любимите им художници, Toon Filter се превърна в мигновена сензация, генерирайки над 20 милиона изображения в рамките на една седмица след пускането си и почти петкратно увеличавайки броя на новите потребители на платформата.


Над 80% от потребителите са чуждестранни почитатели на корейските уеб комикси от 30 държави, сред които се открояват Индонезия, Русия, Филипините, Малайзия и Франция. В отговор компанията обяви плановете си да пусне английска версия на Toon Filter за световните фенове възможно най-скоро.


Въпреки популярността си Toon Filter предизвика и критики по отношение на защитата на авторските права на художниците. Критици и местни фенове, които смятат, че Naver Webtoon, която е допринесла за развитието на индустрията на уеб комиксите, потенциално я подкопава.


Един онлайн потребител пише: "Naver Webtoon сега унищожава това, което е помогнал да се изгради". Друг потребител коментира, че вместо да създава изкуствен интелект, който да имитира стиловете на художниците, "Naver трябва да защитава авторските права на стиловете на рисуване на художниците".


Компанията обаче е "водеща в подпомагането на художниците с технологии и защитата на творческата екосистема", заяви неин служител, като обясни, че всичките 10 художници, които са предоставили стиловете си за рисуване за Toon Filter, са били съгласни с идеята на услугата и че компанията никога не би продължила без съгласието на художниците.


В същото време някои творци смятат, че развитието на новите технологии е основна заплаха за тяхното съществуване.

"Създаването на моя стил на рисуване ми отне пет години усилена работа. Това е, което ме прави специален и конкурентен като творец, но (услугата за генериране на изкуствен интелект) може да ми открадне всичко това", заяви в петък пред The Korea Times художник на уеб картини с над 20-годишен опит при условие за анонимност,

Той добави, че многократно е бил търсен с предложения да използва работата си за процеса на машинно обучение, който изкуственият интелект използва за пресъздаване на изображенията на уеб картини.


Анонимният художник сподели още, че много негови колеги предпочитат да не изразяват загрижеността си по този въпрос поради дисбаланс на силите между тях и платформите. Особено Naver се откроява като една от най-големите и влиятелни платформи, което прави още по-трудно за художниците да изразят притесненията си.


Художникът на уеб комикси заяви, че той и съмишленици от асоциациите на корейските карикатуристи и художници на уеб комикси са провели форум в Народното събрание на 2 май заедно със законодатели и учени, за да обсъдят законодателни мерки по отношение на проблема с изкуствения интелект.


Toon Filter не е нито първата, нито единствената от интегрираните с изкуствен интелект услуги на Naver. Преди две години компанията представи програма за автоматично оцветяване AI Painter, а през февруари стартира бета версия на услуга, съчетаваща ИИ с разширена реалност (AR), за да осигури потапяне в света на уебкомиксите. Компанията също така планира скоро да представи Auto Drawing - иновативен инструмент, който автоматично ще генерира напълно оцветени уеб комикси.


На фона на нарастващите призиви за регулиране на генеративните технологии за изкуствен интелект и защита на авторските права на художниците, в понеделник депутатът Lee Sang-heon от основната опозиционна Демократическа партия на Корея (DPK) предложи изменение на Закона за насърчаване на индустрията на съдържанието, което задължава уведомяването за използването на технологии за изкуствен интелект в творческата работа.

"Технологията на изкуствения интелект се развива с прекомерни темпове, което поражда опасения за странични ефекти от злоупотреби", заяви депутатът, подчертавайки необходимостта от законодателно уреждане на системен контрол върху нововъзникващата технология за нейното прозрачно и етично развитие.

Европейският съюз (ЕС) е близо до приемането на сходен закон, който ще повиши прозрачността около процеса на обучение на данни за всички генеративни ИИ, включително ChatGPT, и ще изисква от творците да оповестяват използването на ИИ технологии в работата си.

"Не можем да се върнем към времето преди ИИ...но трябва да изградим здрава и устойчива система за творците", заяви анонимният художник на уеб мултипликации, като обясни, че технологията може да се използва например и в полза на твореца като инструмент за автоматизация с цел намаляване на труда.
"Разбира се, трябва да има и законна компенсация за творците, ако се реализират някакви печалби от услугите, генерирани от изкуствен интелект", добави той.

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page