top of page
Sakura

През времето и пространството: общи тенденции за старото боливудско кино и съвременния к-поп


Индия е толкова цветуща, че във всеки регион може да се видят уникални облекла и не само. Въпреки че в голяма част от филмите им все още преобладава традиционното облекло, те не остават по-назад и са в крак с модата. Това може да се забележи още от старите боливудски филми, които създават много нови трендове в страната. Като огромна киноиндустрия, Боливуд оказва влияние върху младите, започващи да обличат това, което виждат на екрана, и да подражават на актьорите и актрисите, които от своя страна започват да смесват традицията със западното.


Връщайки се в настоящето, виждаме, че не много се е променило – нещата, излезли от мода, отново са актуални, а развлекателната индустрия и до ден днешен задава насоките за това кое е стилно и кое не.


Днес кпоп музиката е популярна по целия свят, затова ще ви покажем еднакви тенденции, както за старите филми от Боливуд, така и за съвременния стил на кпоп изпълнителите – две индустрии, които на пръв поглед нямат нищо общо. Всичко това ще докаже, че модата е нещо, което преодолява не само границите на времето, но и на пространството:


Дънки:


С висока талия:

Kajol
Kajol


Rose от Blackpink
Rose от Blackpink

Не е учудващо, че дънките с висока талия се носят и в 21 век – освен че са удобни, издължават фигурата, правейки ни по-стройни. Пример за това са Kajol в хитовия си филм от 1995 година Dilwale Dulhania Le Jayenge и Rose от момичешката к-поп група Blackpink.


Панталоните с широки крачоли, които се разширяват от коляното надолу, може да не са по вкуса на всеки, но отново се завръщат в света на модата и съчетани правилно, могат да изглеждат елегантно. За Индия Zeenat Aman е актрисата, с която хипарският стил става популярен през 70-те чрез филма ѝ Hare Rama Hare Krishna – една от най-запомнящите ѝ визии включва големи слънчеви очила, флорални мотиви и, разбира се, панталони с широки крачоли. Днес сме свидетели на редица к-поп звезди с този тип панталони – само част от тях са Hwasa, Krystal и GFRIEND, като тяхната песен MAGO крещи ретро.






Ако все пак не ви допадат панталоните, актуални са и роклите и блузите с този тип ръкави:

Olivia Hye от LOONA
Olivia Hye от LOONA


Neetu Singh в Khel Khel Mein (1975)
Neetu Singh в Khel Khel Mein (1975)


Говорейки за блузи, кроп топът е дрехата, за която всички знаем, че е модерна понастоящем и е носена не само от жените, но и от мъжете. Дрехата прониква по-бързо на изток, отчасти заради по-топлото време, като например в Индия дори традиционното сари се носи с по-къса блуза, наречена choli.


Sojin – Girl’s day
Sojin – Girl’s day


Dimple Kapadia
Dimple Kapadia


Благодарение на филма Bobby и Dimple Kapadia, в Индия стават модерни не само скъсените блузи, особено тези, които са завързани отпред, но и дрехите на точки. Тенденцията успешно се съчетава както с мини поли, така и с по-дълги.




А да не забравяме, че и нетипичната материя кадифе може да е прекрасен акцент в тоалета ни.

Karisma Kapoor в Hero No.1
Karisma Kapoor в Hero No.1


Jennie от BLACKPINK
Jennie от BLACKPINK







От горнищата, които все още присъстват в гардеробите ни, заслужават да се отбележат:


Дънковите:

Urmila Matondkar в Rangeela
Urmila Matondkar в Rangeela

CLC
CLC


Yubin
Yubin

- За стилна ежедневна визия

Мрежести:

Aishwarya Rai
Aishwarya Rai


Mina от TWICE
Mina от TWICE


Без рамене:

TWICE
TWICE


Karisma Kapoor в Raja Hindustani
Karisma Kapoor в Raja Hindustani

Comments


bottom of page