top of page
Sakura

Класика в жанра: 8 индийски романтични комедии, които непременно да гледате


Има филми в жанра романтична комедия, които неслучайно се гледат от поколение след поколение: те продължават да ни вълнуват с химията между актьорите, със сюжета и диалозите, от които знаем всяка дума наизуст, а в случая на Боливуд – и със запомнящите се танци и докосващи песни. Подготвили сме няколко такива примера, с основание наречени "класики", както за хора, на които им предстои да ги гледат за първи път, така и за хора, гледащи ги за 41838172913….път.


Rab Ne Bana Di Jodi (2008)

Запознаваме се със Surinder Sahni, обикновен офис служител, който по стечение на обстоятелствата се жени за дъщерята на починалия си преподавател. Taani – новата му съпруга – обаче няма никакво намерение да живее скучен живот, а още по-малко – със Surinder. В опит да се превърне в идеалния мъж за Taani, срамежливият и добродушен Surinder се преобразява в забавния и уверен Raj.


Дали да подходиш към някого с искрени чувства е достатъчно, за да го спечелиш? Трябва ли да се променяш, за да бъдеш обичан? Филмът е един култ към чистата любов, която само дава, без да изисква нищо в замяна.


Vivah (2006)

“Vivah” представя съвсем обикновената история на Prem и Poonam, които са от добри семейства, спазващи традициите, независимо от разликата в социалното си положение. Филмът ни връща мислено в едно време, в което нещата като че ли са били по-прости, а влюбените с нетърпение са чакали деня на венчавката. Допълнена с нежни мелодии, продукцията ще ви пренесе в живота на двама млади души, зарекли се да спазват обещанията си до края на дните си – глътка свеж въздух в свят, изпълнен със заплетени отношения.


Jab We Met (2007)

Продукцията ни повежда на едно приключение с влак, в който пътуват депресираният и интровертен бизнесмен Aditya, който обмисля самоубийство, и Geet – разговорлива и ведра пънджабка. Geet успява да даде мотивация на Aditya да живее, но самата тя постепенно попада в собствените си негативни мисли. Въпреки мрачните нотки филмът е много забавен и е поредното потвърждение, че противоположностите се привличат.


Hum Tum (2004)

Това е още един филм, в който главните персонажи се борят с вътрешните си проблеми. От една страна, Karan вярва, че двата пола не могат да живеят в хармония, и ежедневно публикува комикса си, в който разглежда битката между мъжа и жената. От друга страна, Rhea няма доверие на мъже като Karan, а след години, когато отново се срещат, става още по-резервирана към външния свят. Оптимистичната лента ни показва, че стига да дадем шанс на някого, можем да разберем, че първото впечатление лъже.


Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995)

Не знаем за мащабите в България, но едва ли има индиец, който да не е гледал този филм. Историята проследява Simran, която си мечтае да се влюби, и шегаджията Raj. Макар че вече показването на доброто момиче, лошото момче и неодобрението на родителите не е нещо ново, когато излиза във време, в което екшъните са на почит, романтичната комедия предизвиква истински бум.


Но има и нещо друго, което превръща историята в толкова завладяваща и днес – изумителните гледки от Швейцария, оставили отпечатък и до днес в страната, музиката, която те кара да станеш и да танцуваш на момента, и фактът, че печели одобрението дори на по-консервативните – вместо да избягат заедно, Raj и Simran решават да се борят за благословията на по-възрастните.


Main Hoon Na (2004)

Смесете “Училищен мюзикъл” с политически проблеми и ще получите “Main Hoon Na”. В него войникът Ram е изпратен на тайна мисия: той трябва да предпази дъщерята на капитана си, станала мишена на радикални елементи в конфликта между Индия и Пакистан. За целта той трябва да се престори на студент в университета ѝ, а приспособяването му довежда до комични ситуации и участие в много предизвикващи болки в кръста танци. Но освен това войникът има и личната цел да намери брат си, който пък от своя страна си има свои, младежки проблеми за разрешаване.


Om Shanti Om (2007)

Филмът определено има романтика, но дори не сме сигурни дали да го препоръчваме като такава. Защо ли? Просто това е филм, който си има от всичко – драма, романтика, комедия, трилър, фентъзи, всички по-известни боливудски актьори, за които се досещате, или както се казва - манджа с грозде. Той разказва за начинаещ актьор през 1970 година, който е убит, но се преражда и трябва да открие истината за смъртта си, докато едновременно с това опитва да намери старата си любов Shanti. Сюжетът обаче ви е напълно излишен в случая, защото е най-добре да се уверите сами какво представлява тази перла в короната на Боливуд.


Namastey London (2007)

Сюжетът се върти около Jasmeet, индийка, родена в Англия. Jazz, както се нарича тя, обаче е модерно момиче, което се срамува от произхода си и се стреми да се слее с англичаните. Когато родителите ѝ я отвеждат в Индия и я омъжват за пенджабски фермер от провинцията, тя ще направи всичко възможно, за да се освободи от този брак.


Освен че “Namastey London” ни показва прекрасни гледки от страната, ни показва колко е важно да не отричаш същността си и да преоткриеш връзката с корените си.

Comments


bottom of page