top of page
Team BKNews

Светът на джей-рока: 5 банди, които да слушате



Японският рок е рок музика от Япония . Повлияни от американски и британски рок от 60-те години на миналия век , първите рок групи в Япония изпълняват това, което се нарича Group Sounds, като текстовете са почти изключително на английски . Фолк рок група Happy End в началото на 70-те години се считат за първите, които пеят рок музика на японски език . Пънк рок групите Boøwy и The Blue Hearts и хард рок / хеви метъл групите X Japan и B'z ръководиха японския рок в края на 80-те и началото на 90-те години, като постигнаха основен успех.


Японската рок музика получи признание в световен мащаб, като е широко известна в Азия и оцеля през десетилетия, конкурирайки се със съвременния си местен стил J-pop. Рок групи като B'z и Mr. Children са сред най-продаваните музикални актове в Япония . Търсенето на рок в Япония е толкова голямо, че фестивалите, фокусирани главно върху него, като Fuji Rock Festival, са въведени от края на 90-те години с посещаемост, достигаща пик от 200 000 души на фестивал, което го прави най-голямото музикално събитие на открито в страната.


1. X Japan

80-те години са известни с вече отдавна навлязлата хеви метъл и рок култура именно от далечният запад (САЩ) с групи като KISS, Black Sabath и т.н. Това дава силен старт и тласък на основаването на X Japan да бъде една от първите Jrock и Visualkei групи. На 2 май 1998 г. те загубват водещия си китарист Hide. Той умира на 33 години, причината е самоубийство. Тази загуба поставя една дългогодишна пауза на групата и близо след почти десетилетие групата отново бива сформирана с промени в състава през 2007 година, не след дълго първата им изява е на 22 октомври 2007 г. върху покрива на така известния Aqua City в Odaiba, Tokyo.


2. Abingdon boys school


Създадена през 2005 г. и ръководена от японския музикант и вокал на групата Таканори Нишикава, групата споделя име с британското независимо училище Abingdon school в Abingdon, Оксфордшир, изцяло мъжкото училище, в което е създадена рок групата Radiohead. Всички сингъли на групата са песни, използвани в аниме и видео игри; може би благодарение на личните интереси на Нишикава, стигнал дотам, че сам да озвучи няколко аниме роли.


3. Flow

Flow е японска рок група, създадена през 1998 г. като група от петима, съставена от двама вокалисти, барабанист, басист и китарист. Към април 2019 г. групата е издала 34 сингъла, 2 сингъла за сътрудничество с Granrodeo и 11 студийни албума. Техните песни са включени в опенингите на няколко аниме и японски драматични сериала. Предстоящ сингъл се очаква през 2021г. "Shinsekai" ще изпълнява ролята на опенинг за поредицата 2020 Shadowverse.


4. Glay

GLAY е японска рок банда, създадена в Хакодате през 1988 г. Glay композира предимно песни в рок и поп жанровете, но те също са аранжирали песни, използвайки елементи от голямо разнообразие от жанрове, включително прогресив рок, пънк , електронни, R&B, фолк, госпел, реге и вижуъл кей. Първоначално групата бавно преминава към по-малко драматично облекло през годините. Към 2008 г. Glay са продали приблизително 51 милиона плочи; 28 милиона сингъла и 23 милиона албума, което ги прави едни от десетте най-продаваните артисти за всички времена в Япония. В периода между 1997 и 2000 г. продуцират шест милиона сингъла, като са третите изпълнители с най-много милиони сингъли за всички времена. Техният 13-ти сингъл "Yuuwaku" оглавява годишната класация на Oricon през 1998 г. През 1999 г. техният 16-ти сингъл " Winter, Again " е номер две в годината и печели 41-ва награда на Япония "Grand Prix", която е считана за най-важната японска музикална награда. Албумите им също имаха голям успех - както Pure Soul (1998), така и Heavy Gauge(1999), заедно със компилационния албум Drive-Glay Complete Best (2000), бяха продадени в повече от два милиона копия.


5. Girugamesh

Girugamesh (ギ ル ガ メ ッ シ ュ, Girugamesshu ) е група,създадена през 2003 г. Името понякога е стилизирано като girugämesh и произлиза от героя от Final Fantasy. На 2 май 2016 г. girugamesh обявиха на публичната си страница във Facebook, че ще се разпаднат след последното си шоу в Zepp DiverCity в Токио на 10 юли 2016 г. Въпреки че не беше посочена конкретна причина, girugamesh казаха, че са благодарни в продължение на много години, в които са заедно, и за цялата им подкрепа от феновете. За последния концерт на girugamesh четиримата членове на групата изпълни над 36 песни за 3 часа.


Автор: Александър Георгиев

Comments


bottom of page